тоноване скло штраф тауметр світлопропускання оскаржити штраф постанову дорожній адвокат авто юрист

Вступ

Ця стаття розглядає правові аспекти використання тонованого скла на автомобілях в Україні. Обговорюються норми та штрафи, пов’язані з експлуатацією автомобілів з надмірно тонованим склом. А також викладаються правила та винятки щодо світлопропускної здатності автомобільних скел.

Чим заборонено тонування і які штрафи

Експлуатація автомобіля при нанесенні на скло покриття, яке обмежує оглядовість з місця водія і погіршує прозорість скла, забороняється (п.31.4.7 ПДР).

За керування автомобілем із порушенням цих вимог на перший раз передбачено штраф у розмірі 340 грн. (ч.1 ст.121 КУпАП).

Якщо порушення вчинено повторно протягом року, то можуть позбавити права керування від 3-х до 6-ти місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб (ч.4 ст.121 КУпАП).

image

Однак правилами, передбачено певні винятки. А саме допускається тонування зі світлопропусканням для вітрового скла не нижче 75% та для інших не нижче 70% (п.2.2.4 ГОСТ 5727-88). Дзеркальне тонування заборонено у будь-якому випадку.

Яким чином інспектор має визначити рівень тонування

При накладенні штрафу визначити відсоток світлопропускання працівник поліції повинен не візуально, а лише із застосуванням спеціального приладу (тауметр).

Якщо інспектор не провів відповідних вимірювань світлопропускання спеціальними приладами, то такий штраф за керування автомобілем із тонованим склом є незаконним. Звісно це можливо лише за умови, якщо водій такий штраф оскаржив у встановленому законом порядку.

Як діяти якщо інспектор звинувачує у незаконному тонуванні

Тому, якщо інспектор намагається винести постанову за тоноване скло, вимагайте провести вимірювання світлопропускання спеціальними приладами згідно з дозволеними нормативами.

image

Водночас при здійсненні тонування скла, варто отримати на СТО відповідний сертифікат про рівень світлопропускання. Це допоможе уникнути непорозумінь з працівниками поліції.

Висновки

Законодавство України чітко регулює використання тонованого скла в автомобілях, встановлюючи певні стандарти світлопропускності та передбачаючи штрафи за порушення цих норм. Важливо для водіїв дотримуватися цих правил, оскаржувати незаконні штрафи та мати відповідні документи, що підтверджують дозволені рівні тонування, щоб уникнути конфліктів із законом та поліцією.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: