євробляхи передача у користування іншій особі митниця штрафи

Фактичні обставини справи

Працівники Управління патрульної поліції в Харківській області зупинили автомобіль на іноземній реєстрації. За кермом перебував громадянин України.

Під час перевірки працівники поліції виявили, що цей автомобіль згідно з базою даних «Аркан» був ввезений іноземцем ще у 2018 році на територію України в режимі тимчасового ввезення.

Далі автомобіль був переданий у користування громадянину України. На час зупинки автомобіль перебував в Україні із простроченням строків вивезення.

Про цей факт порушення митних правил поліція повідомила Харківську митницю, яка звернулась до громадянина з проханням надати пояснення щодо цих фактів.

image

У відповідь громадянин пояснив, що він не є власником автомобіля, не ввозив його в Україну, а всього-на-всього придбав цю «євробляху» на авторинку і не володів інформацією про порушення дозволених строків перебування автомобіля в Україні.

Цим поясненням громадянин не переконав митницю у відсутності порушень у своїх діях. За наслідками розгляду справи на громадянина накладено штраф у розмірі 489 725 грн. І це при оціночній вартості автомобіля в 31 780 грн. (1999 рік випуску).

Постанова винесена на підставі статті 485 Митного кодексу – «Протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги».

Що вирішив суд

Громадянин оскаржив цей штраф у суді, однак як суд першої інстанції, так і апеляційний суд визнав громадянина України винним у використанні автомобіля стосовно якого були надані пільги при ввезенні на територію України. Обидва суди визнали штраф законним.

image

Зокрема апеляційний суд у рішенні по справі №953/19713/19 зробив висновок, що оскільки громадянин є резидентом, то у разі передачі права на тимчасове користування транспортного засобу від громадянина-нерезидента до громадянина – резидента, останнім повинні бути сплачені всі митні платежі, які підлягають сплаті при імпорті такого транспортного засобу.

Також суд визнав необґрунтованими аргументи громадянина стосовно відсутності у поліції права інформувати митницю про порушення митних правил.

Висновки

Таким чином, їзда на не розмитненій «євроблясі» обійшлася водієві в пів мільйона гривень!

Тому, варто бути обережним при купівлі «євробляхи». Перед тим як купити «євробляху» слід ретельно вивчити законодавство стосовно можливості використання цього автомобіля в Україні та щодо розмірів діючих штрафів за керування нею.

image

Також не слід слухати переконливі аргументи продавців щодо відсутності механізму виявлення цих порушень і накладення штрафів. Реєстр судових рішень переповнений рішеннями із застосуванням «драконівських» штрафів до власників чи користувачів «євроблях».


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: