Укртрансбезпека забаритно-ваговий контроль методика сипучі рідкі вантажі

Шостий апеляційний адміністративний суд рішенням у справі 620/4434/20 визнав незаконними дії Укртрансбезпеки при зважуванні транспортного засобу, який перевозив сипучий вантаж (насіння ріпаку).

Суд наголосив, що відповідно до п.п. 2 п. 2 Порядку №879 здійснення габаритно-вагового контролю проводяться лише згідно зі спеціальною Методикою, затвердженою Мінекономрозвитку.

На сьогодні в Україні єдиною методикою зважування є лише Методика, яка атестована відповідно до ГОСТ 8.010-99 Національним науковим центром «Інститут Метрології» (свідоцтво про атестацію № 02-84-08). Однак, вказана методика не розповсюджується на транспорті засоби з рідким та сипучим вантажем.

Суд звернув увагу, що насіння ріпаку насипом є подільним (сипучим, рухомим) вантажем, що може переміщуватися по всім осям транспортного засобу під час руху.

image

При перевезенні сипучих вантажів, кожне чергове зважування буде відрізнятись від попереднього, оскільки під час руху на кожній ямі, при кожному гальмуванні сипучий вантаж має здатність зміщуватися.

Тому на сьогодні у підрозділів Укртрансбезпеки відсутні правові підстави для зважування сипучих та рідких вантажів допоки Мінекономрозвитку не розробить Методику зважування таких вантажів.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: