ГБО газобалонне обладнання штраф реєстрація оскаржити штраф постанову дорожній адвокат авто юрист 340 грн

У мережі Інтернет багато суперечливої інформації з приводу обовʼязку реєстрації газобалонного обладнання в сервісному центрі МВС.

Одні кажуть, що реєструвати газову установку в сервісному центрі МВС не потрібно. Мотивують це тим, що встановлення ГБО не вважається переобладнанням.

Інші ж стверджують, що така реєстрація із заміною свідоцтва про реєстрацію автомобіля є обов’язковою.

Вимоги до встановлення та експлуатації автомобіля з ГБО

Згідно з частиною 1 статті 32 Закону України «Про дорожній рух» переобладнання транспортних засобів шляхом установки спеціального обладнання, не передбаченого нормативно-технічною документацією на даний транспортний засіб, повинно відповідати правилам, нормативам і стандартам України.

image

Відповідно до частини 2 статті 32 Закону України «Про дорожній рух» не дозволяється без погодження переобладнання, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги та потужності.

Пункт 5.2 ДСТУ 3649:2010 визначає, що не дозволено вносити зміни у конструкцію автомобіля. А також не дозволено застосовувати додаткове обладнання без узгодження таких дій за встановленим порядком.

Згідно з пунктом 31.3 «а» ПДР експлуатація транспортних засобів у разі їх переобладнання з порушенням вимог стандартів і правил, що стосуються безпеки дорожнього руху, забороняється.

Чи вважається встановлення ГБО переобладнанням

Відповідно до пункту 1 Порядку переобладнання транспортних засобів №607 переобладнанням транспортних засобів, серед іншого, також є установка спеціального обладнання не передбаченого нормативно-технічною документацією, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, потужності двигуна, зокрема для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.

image

Оскільки установка в транспортному засобі газобалонного обладнання (спеціального обладнання не передбаченого нормативно-технічною документацією) призводить до зміни його маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги і потужності двигуна для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, така установка вважається переобладнанням транспортного засобу.

Хто погоджує встановлення ГБО

Пунктом 32.2 «б» ПДР визначено, що переобладнання транспортних засобів узгоджується з сервісним центром МВС. Відповідно до пункту 4 Порядку №607 до переобладнання транспортний засіб подається для проведення огляду сервісним центром МВС, за результатами якого видається відповідний акт.

Згідно з пунктами 5-7 Порядку №607 для переобладнання транспортного засобу до сервісного центру МВС подається відповідна заява. Така заява розглядається на предмет відповідності вимогам безпеки дорожнього руху. За результатами розгляду заяви видається документ про погодження або обґрунтована відмова в погодженні переобладнання.

Тому, встановлення ГБО повинно бути узгоджене з сервісним центром МВС відповідно до встановленої процедури з отриманням відповідних дозвільних документів.

image

 Хто має право встановити ГБО

Пунктом 3 Порядку №607 передбачено, що переобладнання транспортного засобу проводиться лише суб’єктом господарювання, який має нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання, узгоджену з МВС. Якщо ж ви встановите ГБО десь “на гаражах”, то надалі ви його не зможете зареєструвати.

Тому перед встановленням обладнання потрібно переконатись у наявності станції технічного обслуговування відповідних дозвільних документів.

Чи потрібно вписувати ГБО в “техпаспорт”

Відповідно до частини 4 статті 32 Закону України «Про дорожній рух» переобладнання, що призвело до зміни облікових даних механічного транспортного засобу, повинно бути відображено у його реєстраційних документах.

Згідно з пунктом 18 Порядку №607 перереєстрація переобладнаного транспортного засобу проводиться сервісним центром МВС відповідно до Порядку державної реєстрації №1388.

image

Відповідно до пункту 37 Порядку №1388 державна реєстрація (перереєстрація) переобладнаних транспортних засобів проводиться на підставі документів про відповідність їх вимогам безпеки дорожнього руху. Власникам переобладнаних транспортних засобів видаються нові свідоцтва про реєстрацію із зазначенням нових складових частин або особливостей конструкції, що виникли в результаті її зміни.

Відповідно до пункту 7 Порядку № 1388 реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів здійснюється протягом десяти діб після переобладнання. У разі воєнного стану ці строки продовжуються.

Отже, законодавством передбачено вписування встановленого ГБО у свідоцтво про реєстрацію автомобіля.

Відповідальність за керування авто із ГБО без дозвільних документів

Частиною 1 статті 121 КУпАП передбачено, що керування водієм транспортним засобом, що переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн.

image

Якщо порушення допущено повторно протягом року, то відповідно до частини 4 статті 121 КУпАП передбачено позбавлення права керування строком від 3-х до 6-ти місяців.

Склад адміністративного правопорушення за цією нормою передбачає порушення норм, правил та стандартів саме при переобладнанні транспортного засобу.

Таким чином, якщо ГБО встановлено без узгодження з сервісним центром МВС чи встановлено суб’єктом господарювання без наявного дозволу на здійснення такої діяльності, то водій можете отримати штраф 340 грн. Якщо буде керувати таким автомобілем далі, то протягом року може позбутись посвідчення водія.

Важливо: відповідальність несе не власник автомобіля, а водій, який керує таким автомобілем.

Відповідальність за керування авто із не внесеним ГБО в “техпаспорт”

Наявність документів про встановлення ГБО не звільняє власника автомобіля від обов’язку перереєструвати переобладнаний транспортний засіб у сервісному центрі МВС, а є лише підставою для його перереєстрації.

Частиною 6 статті 121 КУпАП передбачено, що керування водієм не перереєстрованим в установленому порядку транспортним засобом передбачає накладення штрафу 850 грн.

Повторне протягом року вчинення цього порушення передбачає штраф в розмірі 1700 грн або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Склад адміністративного правопорушення за цією нормою передбачає порушення правил перереєстрації переобладнаного автомобіля. До цих правил, зокрема, належить отримання в територіальному сервісному центрі нового свідоцтва про реєстрацію автомобіля з відповідною позначкою про використання газового типу палива.

Зазначена відповідальність стосується тих водіїв, які встановили ГБО з отриманням належних дозвільних документів, однак не перереєстрували відповідні зміни у сервісному центрі МВС та не отримали нове свідоцтво про реєстрацію автомобіля.

Знову ж таки, відповідальність несе не власник автомобіля, а водій, який керує таким автомобілем.

Висновки

Якщо Ви вирішили встановити ГБО, то слід зробити це відповідно до встановлених правил, включно із внесенням відповідного запису у свідоцтво про реєстрацію автомобіля. Інакше може бути штраф аж до позбавлення права керування.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: