Укртрансбезпека штрафи перевищення вагових норм подільні вантажі оскаржити штраф постанову дорожній адвокат авто юрист

У якому випадку передбачено штрафи за “перегруз”

Відповідно до статті 60 Закону №2344-III за перевищення вагових норм при перевезенні вантажу без відповідного дозволу до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи в розмірі до 51 000 грн (В редакції, яка діяла на дату спірного перевезення).

Отже, ключовим моментом для застосування штрафу є перевезення вантажу без відповідного дозволу.

Які особливості

Водночас відповідно до пункту 22.5 ПДР рух транспортних засобів у разі перевезення подільних вантажів автомобільними дорогами забороняється взагалі.

Обставини однієї справи

Водій перевозив сипучий подільний вантаж (щебінь). Під час руху його зупинили працівники Укртрансбезпеки та попросили пройти ваговий контроль.

image

За результатами зважування водій отримав адміністративно-господарський штраф в розмірі 17 000 грн. Однак він не згодився та оскаржив постанову Укртрансбезпеки в суді.

На що звернув увагу суд

Під час розгляду справи суд звернув увагу, що здійснювалось перевезення щебеню, який є подільним сипучим вантажем.

Тому, на думку суду, перевізник не мав можливості отримати дозвіл на рух із перевищенням вагових норм. Це пояснюється тим, що відповідно до чинного законодавства на перевезення подільних вантажів дозвіл не видається.

На що послався суд

Суд також послався на позицію Верховного Суду у постанові від 29.01.2020 №814/1460/16, який дійшов аналогічного висновку.

image

У цій постанові Верховний суд вказав, що чинним законодавством взагалі забороняється перевезення подільних вантажів з перевищенням вагових параметрів (пункт 22.5 ПДР). Тому дозвіл на рух такого вантажу не видається. А може бути застосована лише відповідальність у виді плати за проїзд.

Що вирішив суд кінцево

За результатами розгляду справи суд визнав постанову Укртрансбезпеки про застосування господарсько-адміністративного штрафу незаконною та скасував її (Постанова суду від 07.07.2022 у справі № 420/18461/21).

Висновки

Таким чином, перевезення подільних вантажів із перевищенням вагових параметрів на шляхах України заборонено і відповідно отримання дозволу на такі перевезення законодавством не передбачено.

Тому, при перевищенні вагових параметрів автомобілів із подільними вантажами, застосування адміністративно-господарських штрафів законодавством не передбачено.

image


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: