аліменти позбавлення права керування зупинка поліція

Стала поширеною практика вилучення на місці зупинки посвідчень водія через несплату аліментів. При чому водії дізнаються про обмеження у праві керування від інспектора на місці зупинки.

Що каже закон

Статтею 71 Закону «Про виконавче провадження» передбачено, що державний виконавець виносить постанову про тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами.

Це відбувається за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці.

Постанова про встановлення тимчасового обмеження у праві керування надсилається боржнику не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення. Вноситься постанова у центральну базу одразу при її винесенні та стає доступною для працівників поліції з моменту внесення.

image

Як все відбувається на місці зупинки автомобіля

При зупинці автомобіля поліцією в планшеті інспектора висвітлюється інформація про наявність обмеження у праві керування. Навіть якщо постанова державного виконавця ще йде до водія поштою.

У такому разі інспектор зобов’язаний вилучити посвідчення водія і передати матеріали до суду.

Яка відповідальність

Частина 3 статті 126 КУпАП передбачає відповідальність за керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування. А саме передбачено позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 3-х до 6-ти місяців.

Таким чином, боржники по несплаті аліментів довідуються про наявність обмеження у праві керування на місці зупинки, позбувшись одразу посвідчення водія.

image

Хто приймає рішення про позбавлення права керування

Рішення про позбавлення права керування приймає суд. До вирішення справи у суді тимчасовий дозвіл на керування водієві не надається. Оскільки водій не має права керування.

Якщо суд вирішить позбавити права керування, то після встановленого судом строку для повернення посвідчення, водій повинен пройти медичний огляд щодо придатності до керування транспортним засобом та складення теоретичного і практичного іспиту на право керування.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: