трукам швидкість руху штраф ПДР знак 5.70 Фото відеофіксація оскаржити штраф постанову дорожній адвокат авто юрист

Органи судової влади вкотре наголошують, що вимірювання працівниками поліції швидкості руху може відбуватися лише у певних місцях. А саме місцях, які позначені дорожнім знаком 5.76 ПДР. У попередній редакції ПДР  – знак 5.70.

Що каже закон

Відповідно до ч.1 ст.40 Закону «Про національну поліцію» для забезпечення публічної безпеки поліція може використовувати автоматичну фото- і відеотехніку.

При цьому, відповідно до ч.2 цієї статті інформація про розміщену автоматичну фототехніку і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.

Для цього у Правилах дорожнього руху передбачено спеціальний дорожній знак 5.76. Назва знаку «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху». Цей знак інформує про можливу фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

image

Як трактував дані норми закону суд

У рішенні від 04.07.2023 у справі №638/4844/22 суд наголосив, що «Контроль швидкості повинен відбуватися лише в місцях, які облаштовані відповідним знаком про здійснення відеофіксації (дорожній знак 5.76). Оскільки вказане обумовлено ч.2 ст. 40 Закону України «Про Національну поліцію». Згідно з цією нормою інформація про автоматичну фототехніку і відеотехніку фіксацію повинна бути розміщена на видному місці».

Також суд зазначив, що «оскаржувана постанова не містить інформації стосовно доказу розміщення на вказаному відрізку дороги дорожнього знаку «5.76».

Адже лише за наявності цього знаку можливе розміщення автоматичної фототехніки та відеотехніки щодо фіксації порушення правил дорожнього руху. В тому числі й швидкісного режиму».

Висновки з урахуванням позиції суду

Таким чином, фіксація перевищення швидкості може проводитися працівниками поліції лише у разу встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху».

image

Якщо такого знаку не встановлено, то штраф за перевищення швидкості є неправомірним. При цьому, довести факт наявності такого попереджувального знаку повинен саме інспектор.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: