Site icon ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ

Чи повинні службові легкові автомобілі проходити техогляд!

техогляд службові автомобілі штраф поліції оскаржити

Суть питання

Поліція систематично штрафує водіїв службових легкових автомобілів підприємств та підприємців за відсутність технічного огляду.

Штрафи застосовуються на підставі ч.3 ст.121 КУпАП в розмірі 340 грн. При повторному порушенні передбачено позбавлення посвідчення водія від 3-х до 6-ти місяців (ч.4 ст.121 КУпАП).

Позиція Верховного суду

Верховний суд у рішенні по справі №731/186/17 зазначив, що у даній ситуації визначальною обставиною є мета фактичного використання автомобіля для перевезення пасажирів з метою отримання прибутку.

При цьому, суд наголосив, що службовий автомобіль не слід вважати автомобілем, що здійснює перевезення пасажирів з метою отримання прибутку.

Раніше Верховний суд також наголошував, що якщо автомобіль використовується в службових цілях для забезпечення господарської діяльності юридичної особи в цілому, то він не підлягає обов`язковому проходженню технічного контролю.

Висновки

Таким чином, відповідно до позиції Верховного суду, якщо службовий автомобіль не надає платні послуги з перевезення пасажирів чи вантажів, а використовується в службових цілях для забезпечення господарської діяльності в цілому, то він не повинен проходити технічний огляд.

Отже, штраф за не проходження легковим службовим автомобілем технічного огляду є незаконним!

Проте постанова про накладення адміністративного стягнення сама собою не анулюється. Для цього існує відповідна процедура оскарження.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через:

Exit mobile version