Site icon ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ

Чи повинні вантажопасажирські автомобілі категорії «В» проходити техогляд?

техогляд вантажопасажирські легкові штраф ч.3 ст.121 КУпАП оскаржити штраф скасувати постанову протокол поліції дорожній адвокат авто юрист

Чи можна їздити без техогляду і які штрафи

Відповідно до пункту 31.3.Б ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів, які не пройшли обов’язковий технічний контроль.

За приписами частини 3 статті 121 КУпАП, керування водієм транспортним засобом, що підлягає обов’язковому технічному контролю, але своєчасно його не пройшов, є підставою для накладення штрафу в розмірі 340 грн.

У разі повторного протягом року порушення водія можуть позбавити посвідчення водія від 3-х до 6-ти місяців.

Чому вантажопасажирські вважаються легковими

Згідно зі статтею 35 Закону України «Про Дорожній рух», обов’язковому технічному контролю не підлягають, зокрема, легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей, за умови. Але якщо ці транспортні засоби не використовується з метою отримання прибутку.

Водночас державним стандартом ДСТУ 3649-2010 передбачено, що транспортні засоби вагою до 3500 кг і кількістю сидячих місць, крім сидіння водія, не більше восьми відносяться лише до категорії «В». Тобто до легкових автомобілів.

До того ж згідно з законом «Про митний тариф» за кодом 8703 класифікуються автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей, включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони.

Висновки

Таким чином, автомобілі типу «Вантажопасажирські-В» з кількістю місць для сидіння не більше дев’яти, які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення пасажирів та їх багажу із забезпеченням необхідного комфорту та безпеки, є не вантажними автомобілями, а легковими.

А тому відповідно до статті 35 Закону «Про Дорожній рух» такі автомобілі обов’язковому технічному контролю не підлягають (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів з метою отримання прибутку).

Отже, штраф за відсутність техогляду по таких автомобілях є незаконним та підлягає скасуванню!


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через:

Exit mobile version