Site icon ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ

Штраф за тріщину на вітровому склі незаконний! Детально із посиланням на норми закону.

Тріщина вітрового скла штраф поліція незаконний скасувати оскаржити

Суть проблеми

При виявленні тріщини на вітровому склі поліцейські виносять штраф у розмірі 340 грн. Як підставу для штрафу посилається на частину 1 статті 121 КУпАП.

При повторному порушенні водій може бути позбавлений права керування. Це передбачено частиною 4 статті 121 КУпАП. Строк позбавлення права керування від 3-х до 6-ти місяців.

Що каже закон

Частиною 1 ст.121 КУпАП встановлено, що «керування водієм транспортним засобом, що має несправності, з якими експлуатація його забороняється, передбачено штраф у розмірі 340 грн».

Згідно з пунктом 6.8.5 ДСТУ 3649:2010 «На вітровому склі колісних транспортних засобів не дозволено сколи чи тріщини в зоні роботи склоочисників». Разом з тим, приписами ДСТУ 3649:2010 такі пошкодження не віднесено до технічної несправності автомобіля.

Переліки несправностей, з якими експлуатація автомобіля забороняється, описано в пунктах 31.1, 31.3 та 31.4 ПДР.

Чи згадується про тріщину

Однак, у зазначених переліках відсутня така обставина, як «тріщина на вітровому склі в зоні роботи склоочисників».

Отже, тріщина на склі автомобіля не віднесена до технічної несправності автомобіля, з якою експлуатація авто забороняється. Наявність вказаного дефекту скла свідчить про його пошкодження, а не про технічну несправність автомобіля.

Висновки

Наявність тріщини на вітровому склі в зоні роботи склоочисників не забороняє експлуатацію такого транспортного засобу. Це своєю чергою, виключає можливість притягнення водія до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 121 КУпАП.

Тому винесений на підставі частини 1 статті 121 КУпАП штраф за тріщину на вітровому склі є незаконним та підлягає скасуванню!


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через:

Exit mobile version