Site icon ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ

Страхова компанія відмовилась відшкодувати збитки по ДТП з «євробляхою»

Страхова компанія збитки ДТП «євробляхою» автомобіль іноземна реєстрація стягнути кошти збитки дорожній адвокат авто юрист

Іноземець ввіз на територію України транспортний засіб Opel Vectra в режимі тимчасового ввезення строком на 1 рік. Далі передав цей автомобіль у користування іншій особі – громадянину України. Така схема тимчасового ввезення автомобілів була поширеною у 2016-2019 роках.

Нагадаємо: Частина 5 статті 380 Митного кодексу передбачає, що тимчасово ввезені транспортні засоби можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну.

Під час руху водій «євробляхи» Opel Vectra порушив правила дорожнього руху та скоїв ДТП. А саме здійснив наїзд на інший автомобіль Renault Kangoo. Вина водія «євробляхи» доведена в судовому порядку.

При цьому, обидва автомобілі мали страхові поліси. Страховий поліс на «євробляху» був виписаний на іноземця, а не на фактичного користувача.

Згідно з висновком експерта, вартість матеріального збитку, спричиненого власнику автомобіля Renault Kangoo склала 168 000 грн.

Водій Renault Kangoo, як потерпілий в ДТП, подав заяву до страхової компанії винуватця на відшкодування збитків, спричинених застрахованою «євробляхою».

Однак страхова компанія відповіла, що водій «євробляхи» не мав права керувати таким автомобілем, оскільки не ввозив цей автомобіль в Україну особисто. На цій підставі страхова компанія відмовила у відшкодування збитків.

Не погодившись з такою відмовою, потерпілий звернувся за захистом до суду з позовом до страхової компанії винуватця.

Суд дослідив, що винуватець ДТП (водій «євробляхи») не зазначений у полісі як страхувальник та особисто не ввозив транспортний засіб на митну територію України.

З урахуванням зазначеного, суд зробив висновок, що він не може вважатися особою, відповідальність якої застрахована, оскільки володів тимчасово ввезеним автомобілем неправомірно (Постанова від 05.07.2022 у справі № 592/11563/21).

Таким чином, потерпілий водій не зміг отримати від страхової компанії страхове відшкодування збитків по ДТП лише через те, що винуватиць ДТП керував автомобілем на іноземній реєстрації протиправно.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через:

Exit mobile version