Site icon ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ

Укртрансбезпека не має права зважувати сипучі вантажі – Шостий апеляційний суд!

Укртрансбезопасность сыпучие грузы Методика ГВК

Суть проблеми

Дотримання вагових норм є дуже складним і болючим питанням для перевізників. Якщо у більшості випадків загальна вага автомобіля відповідає ваговим нормам, то перевізник не в змозі проконтролювати дотримання вагових норм під час перевезення сипучого вантажу саме по осях. Водночас державна політика зведена лише до штрафування «порушників».

Фактичні обставини однієї справи

У одному з таких випадків водій перевозив сипучий вантаж (насіння соняшника). Загальна фактична маса автомобіля з вантажем не перевищувала дозволену вагу. Перевищення було встановлено лише на одну вісь. За результатами зважування перевізник отримав штраф 34 000 грн.

При цьому, працівниками Укртрансбезпеки не враховано властивості вантажу, що перевозився (насіння соняшника насипом), який є сипучим вантажем. Довелося оскаржувати штраф Укртрансбезпеки у суді.

На що звернув увагу суд

Розглядаючи питання права Укртрансбезпеки здійснювати зважування сипучих вантажів, Шостий апеляційний адміністративний суд виходив з наступного. Єдиною методикою виконання вимірювань поосьових навантажень вантажних транспортних засобів у русі в Україні є лише Методика виконання вимірювань поосьових навантажень та маси вантажних транспортних засобів у русі. Ця методика розроблена Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом Державної служби автомобільних доріг України, затверджена заступником голови Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор). Методика атестована відповідно до ГОСТ 8.010-99 Національним науковим центром “Інститут Метрології”, свідоцтво про атестацію №02-84-08.

Разом із тим, суд зазначив, що вказана Методика не розповсюджується на транспорті засоби з рідким вантажем або вантажем, що змінює розподіл навантажень на вісі транспортного засобу в русі (тобто з сипучим вантажем).

Зазначена обставина свідчить про відсутність вимог щодо нормативів навантаження транспортних засобів з відповідним сипучим видом вантажу, та, відповідно, про неможливість встановлення факту порушення вагових параметрів при зважуванні сипучого вантажу.

Висновки суду

Враховуючи відсутність на час проведення габаритно-вагового контролю методики визначення параметрів фактичної маси та навантаження на вісь щодо рідких та сипучих вантажів, можна стверджувати про відсутність на час проведення зазначеного габаритно-вагового контролю правових підстав визначення перевищення нормативних вагових параметрів транспортного засобу та відповідно складання розрахунку плати за проїзд і застосування адміністративно-господарського штрафу за перевищення вагових параметрів.

Таким чином, Шостий апеляційний адміністративний суд (м. Київ) визнав, що на сьогодні у підрозділів Укртрансбезпеки відсутні правові підстави для зважування сипучих та рідких вантажів допоки Мінекономрозвитку не розробить Методику зважування таких вантажів.

Юридичний супровід справи №620/542/20 здійснювався фахівцями Юридичної компанії «Дорожній Адвокат».


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через:

Exit mobile version