Site icon ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ

Чи має право Укртрансбезпека зважувати сипучі вантажі – рішення суду від 06.09.2021!

Чи має право Укртрансбезпека зважувати сипучі вантажі

Шостий апеляційний адміністративний суд з’ясовував, чи має право Укртрансбезпека зважувати сипучі та рідкі вантажі.

Розгляд проводився по конкретній справі. Водій перевозив відсів насипом. Загальна вага відповідала ваговим нормам з урахуванням мінімальної 5% межі для накладення штрафу. Однак, зважувальне обладнання показало перевищення вагових норм на одну вісь.

Суд врахував, що підпункт 2 пункту 2 Порядку №879 передбачає вимоги здійснення визначення вагових параметрів навантаження на осі транспортного засобу виключно згідно з Методикою, затвердженою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері метрології.

При цьому суд дослідив, що на сьогодні Єдиною методикою вимірювання поосьових навантажень вантажних транспортних засобів у русі в Україні є лише Методика виконання вимірювань поосьових навантажень та маси вантажних транспортних засобів у русі.

Ця методика розроблена Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом Державної служби автомобільних доріг України. Затверджена заступником голови Державної служби автомобільних доріг. Методика атестована відповідно до ГОСТ 8.010-99. Видано свідоцтво про атестацію №02-84-08.

Разом із тим, суд встановив, що вказана Методика не розповсюджується на транспорті засоби з рідким або сипучим вантажем.

Вивчивши всі матеріали суд, зробив висновок, що на сьогодні відсутня затверджена у встановленому порядку Методика зважування саме сипучих та рідких вантажів. Внаслідок відсутності відповідної Методики, визначити вагу сипучого чи рідкого вантажу по осях є технічно неможливим.

Враховуючи відсутність такої Методики, на думку суду, в Укртрансбезпеки відсутні правові підстави визначення перевищення нормативних вагових параметрів транспортного засобу із сипучим чи рідким вантажем. Відповідно відсутні правові підстави для застосування штрафів за такі порушення з відповідним видом вантажу (Постанова від 06.09.2021 у справі №620/6038/20).

Таким чином, Шостий апеляційний адміністративний суд (м. Київ) визнав, що на сьогодні у підрозділів Укртрансбезпеки відсутні правові підстави для зважування сипучих та рідких вантажів, допоки Мінекономрозвитку не розробить Методику зважування таких вантажів.


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через:

Exit mobile version