червоні покажчики поворотів штраф авто США конвенція про дорожній рух оскаржити штраф постанову дорожній адвокат авто юрист

Більшість водіїв ніколи не звертали уваги якого саме кольору покажчики поворотів їхнього авто. Проте саме за «не правильний» колір покажчиків поворотів можна отримати штраф.

Що каже національне законодавство

Пунктом 31.1 ПДР унормовано, що технічний стан транспортних засобів та їх обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху та правил технічної експлуатації.

Згідно з пунктом 31.4.а ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за невідповідності вимогам пункту 31.4.3 ПДР, зокрема, кількість, тип, колір, розміщення і режим роботи зовнішніх світлових приладів не відповідають вимогам конструкції транспортного засобу.

Пунктом 6.1.5 ДСТУ 3649:2010 передбачено чіткі вимоги до кольору покажчиків поворотів, а саме передні та задні повинні бути жовтими. Ця вимога введена в дію з 2017 року.

image

Відповідно до пункту 9.1.а ПДР покажчики поворотів є попереджувальними сигналами.

При цьому, згідно з частиною 2 статті 122 КУпАП за використання попереджувальних сигналів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів передбачено штраф 510 грн.

Щодо конвенції “Про дорожній рух”

Стосовно посилань окремих правозахисників на положення Конвенції «Про дорожній рух» слід спочатку дослідити ретельно, що в ній прописано.

Згідно з Конвенцією «Про дорожній рух» від 08.11.1968, а саме відповідно до статті 39 “Технічні розпорядження” Глави I Конвенції “Кожен автомобіль, кожен причіп і кожен склад транспортних засобів, що знаходяться в міжнародному русі, повинні відповідати положенням додатка 5 до цієї Конвенції”.

image

Відповідно до додатка 5 Глави ІІ “Вогні та світловідбивні пристрої” статті 39 Конвенції “Кожний автомобіль ….., повинен мати нерухомі покажчики повороту з миготливими вогнями автожовтого кольору, розташовані попарно…”

Водночас пункт 61 глави ІV “Відступи від правил», передбачає, що «Договірні сторони можуть навіть допускати відступи від положень цього додатка щодо транспортних засобів, що ними реєструються, які можуть перебувати в міжнародному русі: дозволяючи червоний колір для зазначених у пункті 39 цього додатка світлових покажчиків повороту, що встановлюються позаду транспортного засобу”.

Отже, вказана норма не має зобов`язуючого характеру. Вона є такою, що дозволяє країні-учасниці, на свій розсуд, приймати рішення щодо нормативного визначення у своєму законодавстві питання щодо кольору вогнів і світлових пристроїв автомобілів, які вона реєструє.

Законом України від 10.02.2000 №1448-III Україна приєдналась до Угоди про прийняття єдиних технічних приписів для колісних транспортних засобів, предметів обладнання та частин, які можуть бути встановлені та використані на колісних транспортних засобах, і про умови взаємного визнання офіційних положень, виданих на основі цих приписів. Угода підписана 20.03.1958 в м. Женеві, з внесеними у 1995 році поправками. Законом передбачено, що перелік єдиних технічних приписів, які будуть застосовуватись Україною, визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

image

Цією Угодою передбачено, що Правила для колісних транспортних засобів, предметів обладнання та частин, що можуть бути встановлені та використані на колісних транспортних засобах, будуть включені для їх використання тими договірними сторонами, які вирішують застосовувати ці правила через офіційне затвердження.

І як вже зазначалось, відповідно до національного законодавства, а саме пункту 6.1.5 ДСТУ 3649:2010 «Колісні транспортні засоби» «Вимоги щодо безпечності технічного стану та методи контролювання», покажчики повороту повинні бути автожовтими. Як передні, так і задні.

Висновки

Таким чином законодавство України не допускає використання покажчиків повороту червоного кольору.

Використання червоних покажчиків поворотів чи їх встановлення є підставою для зупинки автомобіля поліцією та накладення штрафу.

image

Автомобілів з червоними «поворотниками» в Україні є значна кількість. Зокрема це автомобілі, які були вироблені для ринку США і потім були ввезені в Україну. На цих авто встановлювались покажчиками поворотів саме червоного кольору відповідно до стандартів США.

До того ж особи, які привозять автомобілі з США на замовлення, також не попереджають покупців про заборону використання в Україні червоних покажчиків поворотів. Навіщо відлякувати покупців. Про це нові власники таких автомобілів дізнаються після зупинки автомобіля поліцією.

При цьому, для працівників поліції, їдучи у службовому авто в потоці позаду інших транспортних засобів, дуже легко вирізнити автомобіль з червоними покажчиками поворотів. Під час увімкнення покажчиків поворотів вони чітко помітні на фоні інших автомобілів.

Тому, зверніть увагу на колір покажчиків поворотів Вашого автомобіля. Якщо вони червоного кольору, то Вам потрібно або замінити їх на жовті, або бути готовими до штрафів поліції.

image

З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: