Европротокол ДТП пошкодження авто

Під час ДТП водії не використовують можливість складення європротоколу лише через свою необізнаність про його переваги. А часто навіть не знають, що це таке.

Що таке «Європротокол»

Європротокол – це спеціальний бланк повідомлення про настання ДТП, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. А потім надається страховій компанії для отримання страхового відшкодування.

Під «складенням європротоколу» мається на увазі самостійна фіксація водіями дорожньо-транспортної пригоди на спеціальному бланку без участі поліції.

За яких умов можна скористатись європротоколом

Для того, щоб учасники ДТП могли скласти європротокол, мають бути дотримані наступні умови:

image
  • Учасників ДТП має бути не більше 2-х;
  • В обох учасників ДТП маю бути страхові поліси;
  • Під час ДТП нікому не завдано шкоди здоров’ю чи життю;
  • Учасники ДТП не перебувають у стані алкогольного чи іншого сп’яніння;
  • Учасники погоджуються з обставинами ДТП;
  • Один з учасників визнає себе винним, інший погоджується ц цим;
  • Завдана транспортному засобу шкода не перевищує 80 тис. грн.

Якщо хоча б одна з умов не виконується, необхідно обов’язково звернутись у поліцію для оформлення ДТП.

Важливий момент: Якщо учасник ДТП не має автоцивілки (є пільговиком та звільнений від такого обов’язку), потрібно обов’язково викликати на місце події поліцію. Складання європротоколу у згаданому випадку не буде підставою для отримання страхового відшкодування.

Де взяти бланк європротоколу

Коли водії звертаються на ліні юридичної підтримки, найчастішим питанням є: «А де взяти бланк європротоколу?».

Бланк євро протоколу видається разом з полісом. Водночас є можливість оформити європротокол в електронній формі – «Електронний Європротокол». Він є повним аналогом паперового варіанту. І заповнити його легше, ніж паперовий європротокол.

image

Для цього, необхідно мати хоча б смартфон з доступом до Інтернету. Електронний європротокол заповнюється за посиланням.

Під час заповнення електронного європротоколу система одночасно перевіряє правильність його заповнення, а також перевіряє дійсність страхових полісів.

У будь-якому випадку водій повинен завчасно запастись декількома бланками європротоколу, який потрібно возити в автомобілі на різні випадки. Це тому, що не завжди на місці ДТП може бути Інтернет-зв’язок і придатний для роботи смартфон.

Що після заповнення європротоколу

У разі складення європротоколу водії мають право залишити місце дорожньо-транспортної пригоди та звільняються від обов’язку інформувати поліцію про настання ДТП.

image

Після складання європротоколу кожен з водіїв повинен зі своїм примірником європротоколу звернутись до своєї страхової компанії протягом 3-х днів. У випадку використання системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховій компанії відправляються автоматично.

Переваги європротоколу

Оформлення європротоколу надає водіям ряд суттєвих переваг у порівнянні зі звичайним оформленням ДТП. Одними з найбільших переваг європротоколу є наступне:

  • Водії не витрачають час на виклик та очікування поліції;
  • Винний водій не отримує адміністративного штрафу;
  • Посвідчення водія залишається у винного водія;
  • Водії не будуть відвідувати судові засідання і витрачати кошти на адвокатів;
  • Кошти по європротоколу отримуються набагато швидше.

Висновки

Тому, вирішення справ по ДТП із розміром збитків не більше 80 тис. грн. шляхом оформлення європротоколу є більш сучасним та ефективнішим методом розв’язання проблеми.

При цьому, перед тим як скласти протокол, обов’язково переконайтесь, що в іншого учасника є діючий страховий поліс. Оформити ДТП шляхом складення європротоколу можливо лише при наявності в обох учасників ДТП діючих страхових полісів.

image


З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: