згода водія погодився з порушенням ПДР докази свідки поліція штраф водій верховний суд

Суть питання

При складенні протоколів чи постанов працівники поліції замість доказів порушення намагаються зафіксувати під відеозапис як водій погоджується із допущеним порушенням. Або принаймні не заперечує факту вчинення ним порушення. Це робиться як правило у випадках, коли інші докази порушення відсутні.

Якщо ж водій вирішить пізніше оскаржити цю постанову, то працівник поліції подає до суду відеозапис, де водій або погодився, або не заперечував вчинення ним порушення.

Обставини однієї справи

В одному з таких випадків, на місці зупинки водій під відеозапис не заперечував факт скоєння ним порушення ПДР.

Однак після того, як інспектор вручив йому постанову про накладення штрафу. Водій вирішив оскаржити штраф та подав до суду позов.

image

Заперечуючи проти позову, поліція наголосила, що на долученому відеозаписі порушення водієм не заперечується факт порушення. А отже водій сам погодився, що він порушив ПДР.

Позиція Верховного суду у даній справі

Справа надійшла для розгляду до Верховного Суду. Суд відхилив доводи поліцейського про правомірність оскаржуваної постанови лише на тій підставі, що вчинення порушення водієм не заперечується.

Розглянувши всі матеріали справи, Верховний суд зробив висновок, що сам факт визнання особою вини у порушенні ПДР не може бути доказом правомірності рішення працівника поліції за відсутності інших доказів. Така згода водія не звільняє інспектора від доведення правомірності свого рішення належними доказами (Справа №177/525/17).

Висновки

Таким чином, навіть якщо водій на місці зупинки погодився із допущеним порушенням чи не заперечував, це не може бути доказом вчинення правопорушення. Працівник поліції зобов’язаний підтвердити факт порушення належними доказами, зокрема фото чи відеофіксацією порушення.

image

З приводу оскарження штрафів, ви можете звернутися до фахівців юридичної компанії «Дорожній Адвокат». Працюємо по всій Україні. Дзвоніть за номерами телефонів: 050-758-11-74 (viber, telegram), 067-171-16-11. (Дзвінки приймаються щоденно без вихідних до 24:00 год).


Всі наші публікації є авторськими, підготовані фахівцями юридичної компанії «Дорожній Адвокат». При републікації матеріалів сторінки обов’язкове гіперактивне посилання на сайт https://doradvokat.com.ua.
Наш Сайт (5 млн відвідувачів щорічно);
Наш Фейсбук (6 млн відвідувачів щорічно);
Наш Телеграм канал (18 тис підписників);
Наш Інстаграм (10 тис підписників);
Група «Перевізники України» (12 тис учасників);

Поширити через: